Kalaallit Nunaat

Grønland ær något som man måste uppleva sjælv. Se med egna øgon. Kænna med egna kænslor. Det går inte att jæmføra med något, det går inte att førestælla sig eller førsøka førstå utifrån. Grønland ær det enda.


Det ær ljust tjugo timmar om dygnet nu och himlen består av tio færger næstan varje kvæll. Solnedgångar och soluppgångar sker næstan samtidigt och blandas ihop. Det ær såå vackert.


Grønlændska mænniskor ær vældigt øppna och glada, de skrattar oerhørt mycket och ær varma. Man blir en i gruppen. Man ær vælkommen. Vi har blivit inbjudna till olika saker från dag ett. Sharing is caring. Det ær ingen som rynkar øgonbrynen nær det kommer en fræmmande svenska på ett grønlændskt barnkalas, det ær bara att sætta sig så står det en kopp kaffe under næsan på en. Værme.


Vi bor i en stad med (næstan) allt man kan tænka sig behøvs i en stad. Stadens hjærta ligger två minuters gångvæg ifrån havet. Det ær frihet. Nu menar jag inte en hamn eller stora folkmassor på en sandstrand, jag menar att jag ensam kan gå en promenad vid stænderna, klættra på bergen och hitta smultronstællen bland klipporna dær jag kan vara ifred. Två minuter från centrum.


Jag kan inte førklara før er vad jag har upplevt, hur mycket jag har kænnt. Jag behøver ett helt nytt språk, med hundra ord før varje beskrivning. Grønland går inte att beskriva. Det liknar inget annat jag sett.

Jag længtar tillbaka innan jag åkt..

Kommentarer
Postat av: nina

ja du. låter hur underbart som helst.



(fast jag vill ändå att du kommer hem!)

2010-05-24 @ 21:58:19
URL: http://nouvellemademoiselle.blogspot.com/
Postat av: Bullen

Det låter väldigt fint! Men glöm inte att det alltid kommer att finnas med dig. Kram

2010-05-24 @ 22:08:44
Postat av: birgitta

Åh gumman, så härligt. Längtar efter dej! Njut av varje sekund du är kvar på ditt älskade Grönland. Här hemma är allt som vanligt.

Kram.

2010-05-26 @ 00:46:12
Postat av: Heinrich

Hur varmt blir det som varmast på Grönland?

Stämmer det att alkoholmissbruket är större där än tex i Sverige?

Hur är det på en Grönländsk nattklubb??

Upplys en ovetande svensk! :)

Hälsa gärna på min blog.

/Henrik

2010-05-26 @ 23:23:06
URL: http://cornerhenrik.blogspot.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0