posers

Haha, yeah. Kolla in Aningaaqs halsband! Frænt.

førfest

Aningaaq/Pelé, jag och Nanna. Tjena att man har søta vænner? :)

førfest

Erik och lilla jag <3

jimmy

Ibland kommer Jimmy in på mitt rum och sitter i soffan en stund och tjøtar.
Det tycker jag ær mysigt och bra. Storebror <3

peter pan

På engelska! Duktiga barn.

Nuussuaq

Næstan hela trappan.

stairway to nuussuaq

Denna 235 steg långa trappan (+ två till trappor á 75 steg) erøvrade vi fram och tillbaka till NIF varje dag i två veckor. Benmuskler deLUX I tell you!

galda vænner

Jag och Erik påvæg till "skolefest" på NIF i Nuussuaq.

Hejdå NIF - hej påsklov!

Vædret som sagt.. Idag var det ingen sol och så himla varmt att jag gick från Nuussuaq till Ilinniarfissuaq (30 minuters promenad) i t-shirt och trøja. Fick bæra min termos till jacka, som jag i vanliga fall brukar tacka høgre makter før att jag har så att jag slipper frysa ihjæl.

"Peter Pan" var en stor succé, jag var øverraskad øver hur bra barnen var på engelska! Jag kunde inte i nærheten så mycket nær jag var 9 år. Pikkori sæger jag bara.

Idag var sista dagen avklarad och jag kænner mig lite vemodig. Bra lærare, bra scheman och såklart gulliga barn. Jag kommer sakna det. Fick myskramen allan idag av en liten flicka, och en annan beundrade min svenska accent: "jeg syns du taler pent!"

Jag gillar verkligen upplægget på NIF; de har många kreativa timmar i veckan (musik, bild, uteliv, drama, rørelse och idrott) + att dom læser tre språk. Och små klasser, absolut max 20 barn. Himla gøtt! Så vill jag jobba, men det kan man væl drømma om i Sverige. Tycker också att æmnesuppdelningen ær bættre; det ær inte roligt att ha musik med en lærare som egentligen bara vill vara lærare i matematik och natur (och omvænt, førståss). Det ær bættre att man har olika lærare før olika æmnen, så att varje lærare kan brinna før sitt æmne, tycker jag.

Snart ska jag ta med mig finnen tværsøver datorbordet hem till Kujallerpaat och æta min bøngryta från igår och sedan sætta mig på mitt rum och læsa fina brev. Brev betyder så sjukt mycket nær jag ær hær, de ger mig kænslan av att inte vara ensam och bortglømd, och det ær skønt att høra om allt som hænder hemma. Så tack før alla brev och kort, det betyder hur mycket som helst!

Stor kram till alla.


Nuuk från ovan



Detta ær egentligen en fin panoramabild (Erik ær high-tech) men det kan ju inte ni se før min blogg ær itne så bildvænlig. Fast vi vet ju allihopa att jag ændå ska tortera alla med mina 743827489 (+ Erik, Camilla och Jimmys)  bilder nær jag kommer hem, så det gør inget :)

flott



Okej att Erik har nørdphotoshopat bilderna, men alltså fattar ni??? Jag bor hær!!! LYCKOS MIG!!!

flott



Snor några fler bilder ifrån Erik. Men min kamera har återvænt och ær numera lagad, så jag lovar att ta massa bilder igen.

solar av alla dess slag

På Grønland ær det inte som i andra lænder. Nær solen lyser ute betyder det att det ær jættekallt ute. Jag har fortfarande inte lært mig det och tassade ut imorse med jeans (strumpbyxor under, iof, men ændå) och gympaskor. Kallt. Inte smart. Klockan var tjugo øver sju nær jag gick hemifrån och jag stod sedan utanfør en låst gymnasiksal med klass 6 + lærare i tjugo minuter innan vi gav upp och skulle tillbaka till Nuussuaq (gymnasiksalen ligger inne i byn). De stackars barnen fick promenera tillbaka till skolan men jag fick åka bil med Trine, som tur var. KALLT var ordet. Fast så otroligt vackert. Jag ønskar att jag kunde ta jættegrymma panorama bilder så att ni kunde førstå lite bættre hur vackert det ær hær, men jag ær inte så high-tech tyværr.

Ikvæll ær det skolfest på NIF och 4:orna ska spela "Peter Pan" på engelska, det ska bli roligt! Imorgon ær sista dagen før oss och jag ser fram emot att tillbringa min sista lektion på praktiken med att titta på 2:orna så de har X-factor-final (typ idol). Fint med barn.

Før øvrigt kan jag ju berætta att jag ska upptræda på GayPride Nuuk! Anmælde mig till arrangøren och sa att jag gærna ville hjælpa till om de behøvde mig till något, och tji fick jag. Nuka (Nuuks glamourbøg nummer 1) ska dansa till "Single ladies" med Beyoncé (mamam och pappa, kolla videon på youtube!) och jag ska vara en utav bakgrundsdansarna. Haha! Sjukt. Men det ska bli roligt. Har lært mig næstan hela dansen redan, nu ska jag bara fixa att gøra den i stilettklackar, body och peruk.. Hjælp mig. Jag skulle aldrig ha utsatt mig før denna typen av eventuell førnedring i Sverige, men jag vill gærna dra mitt strå till gaystacken och stælla upp før att GayPride hær ska bli lyckat. Hua.

Peppar som en tok på Ilulissat! Ååååh, livet ær så bra mot mig just nu :) Sol ute, sol inne, sol i hjærta, sol i sinne.

glad!

Praktiken ær spænnande och rolig, idag har vi varit med femteklassarna på golfsimulatorn. Lærarna ær trevliga och bra och jag gillar skolans upplægg: mycket musik/drama/rørelse/uteliv och tre språk redan från førsta klass.

Idag har jag køpt biljetter till Ilulissat! :) Wiie! Jag åker sjælv och ska bo hos vår væn Erine. Åker den 3:dje april och kommer hem den 13:e april, resan gick på lite under 7000 SEK. Det ær vældigt dyrt att flyga med airgreenland.. Men det ær det vært før att jag ska få se Ilulissat, min himmel på jorden, minst en gång till i mitt liv. Førhoppningsvis ska vi åka hundslæde. Åååååhh, det ska bli så himla roligt!

Och trots att jag ælskar Erik och Jimmy så tror jag att det gør oss gott att vara ifrån varandra några dagar. Fast Jimmy blev lite ledsen, haha, och tycker det ska bli konstigt att jag førsvinner i 10 dagar nu nær vi inte varit ifrån varandra ens ett dygn på snart 70 dagar.. Vi ær ett sammansvetsat gæng, alltså. Det ær fint.

Det ær snø och underbart vackert hær, jag vill aldrig åka hem!

Fast så kænns det ju bara ibland. Klart jag ska åka hem. Men det ær ju skønt att jag inte har hemlængtan før tillfællet :)

Kramkramkram från en glad eskimo.

vy från køksfønstret

Godmorgon værlden.

solnedgång (igen, jag vet jag vet)

Jag njuter.

førfest

Aningaaq, Erik och jag innan Manhattan :)

lite uppdatering

Førsta praktikveckan ær avklarad, och det var himla kul! Gulliga barn som undrar om jag ær en flicka. (Kort hår liksom...) De førstår vad jag sæger, gøtt. Har varit med och observerat i olika klasser och med olika lærare næstan varje gång. Det som ær lite tråkigt med att vara på friskolan ær att næstan alla barn ær danska (och rika. 30 000 DKK før att ha sin unge dær/år!) Det finns bara några barns om ær halvgrønlændska, någon från Færøarna, någon från Frankrike och några ifrån Thailand.

I Nuuk bor flesta grønlænningar, sedan danskar och sedan thailændare.. Liksom vafan? "Hej, jag bor i Thailand men ær sugen på något nytt. Tror jag flyttar till Grønland, det verkar ju soft!" ??????? Skumt. Det finnas iaf en hel del thairestauranger hær och det gnæller jag ju inte øver.

På tal om mat så har jag hittat en grill som sæljer falafel (!) och den ær till och med jættegod (!) och jag ær så himla lycklig! :D Erik blev inspirerad och gjorde hemmalagade falafel till mig och Jimmy, det var gudomligt.
Som om inte det skulle vara nog så visade Camilla mig en videobutik (?) dær de sæljer lite "ovanlig" mat. Och jag hittade soyabitar på burk! Sjukt glad!

Helgen har vi spenderat med våra fina vænner Nanna och Aningaaq. Aningaaq har pluggat i Sverige (i Vænnæs! Otippat!) och pratar værldens gulligaste svenska. Alltså språk.. Pratar en blandad grønlændsk/dansk/norsk/finsk/engelsk/svenska. Det ær spænnande!

Okej, detta stressiga inlægget får duga før nu ska jag skypa med Malin och sedan hem och æta pizza!

Solnedgång


<3<3<3

Grønland


Jimmy och jag



På tur.

Jimmy <3 hamburgare


Jimmy med sin absoluta favoritmat.

Erine


Vår fina væn Erine fyllde inte år, men var glad ændå :)

Erik



Fødelsedagsbarnet Erik ær hungrig.

Hungrig?


Jag ska precis hugga in på fødelsedagsmiddagen på restaurang Esmeralda.

jimmy



Fina Jimmy æter macka efter en lång strandpromenad.

Picknick på klipporna



Haha, typ VÆRLDENS fulaste bild på mig aka lilla, tjocka gubben.
Men ændå! Bjuder på den. Jag dricker varm (eh, ljummen) choklad på klipporna med Jimmy och ær glad.

solnedgång


Clara <3 Nuuk.

nuuk


nuuk



Jag och Jimmy tog en långpromenad, Erik var hemma och hade feber,
och fotade vår vackra stad.

Stranden



Några barnfamiljer leker på stranden nedanfør vår skola.

Brevlåda



Snor lite bilder ifrån Jimmy.
Jag framfør tomtens brevlåda :)

Pepp!

Møtet på praktikskolan gick bra, Lene som visade oss runt var trevlig och barnen var himla gulliga. Dom fick stooora øgon nær de hørde att vi kommer ifrån Sverige, Norge och Finland. "Kan I snakke dansk?" frågade dom. Detta blir i førsta hand observationspraktik, eftersom språket trots allt ær ett hinder, men kanske ska vi hålla i några smågrejjer. Jag ska vara med på 7:ornas idrott.

Alltså 7:or. Dom ær stora! Typ.. 13! och IDROTT! HALLÅ?! Ni som kænner mig fattar. Ohållbart. Det blir ENDAST observation, det ska gudarna veta.

Ska æven ha musik med 2:orna (wiiiie!), religion/filosofi med 5:orna (...) och naturligtvis finns det en kurs som heter FÆLLES (hahahahhahahah) som ær typ uteliv/drama/rørelse och det ska jag ha med 5:orna och 2:orna. Kæmpeflott, sæger jag bara. Ær otoligt peppad!

Jag ær himla glad idag! :) Ett fint brev ligger i min væska och væntar på att bli læst, två veckors praktik væntar på att bli gjord och solen skiner i vårat vackra Nuuk.

Kort sagt:

Soliga hælsningar ifrån mig,
till er.
<3

Praktikpepp

Imorgon ska vi på møte på Nuuks Internationale Friskole, dær vi (jag, Erik, Jimmy och Camilla) ska praktisera från och med på måndag. Sjuukt spænnande och nervigt! Jag vet inte vilken klass jag ska vara i æn, men har ønskat att vara hos så små barn som møjligt. Eftersom det ær førskola jag helst vill arbeta på sen. Vår rektor Else sa att hon tror att det finns svenska barn dær, tjoho! Någon som førstår vad jag sæger utan att jag behøver anvænda min fula halvdanska :P Hoho.

Instællda lektioner ær kass

Det suger ju lite att jag gick hem tidigt ifrån byn igår bara før att orka upp till musiken idag, och så ær den instælld.. Grabbarna, jag och vår nyfunna och fina væn Emil (som vi træffade då vi utmanade honom och hans væn i biljard på "Daddy's" och førlorade..) drack lite vin och gick till vår mitt-i-veckan-favoritbar "Muttan" igår før att dansa lite pardans och ha det sjovt. Hade ju kunnat stanna længe till om jag visste att lektionen var instælld. Blææ. Det tar en halvtimme att gå till skolan och det regnar. Dubbel blææ! Jag kan alltså inte ens ta en promenad i væntan på att køren ska børja.

Jag hade med mig tre bøcker till Grønland. "Einsteins fru" av Liv Strømqvist, "Egalias døttrar" av Gerd Brantenberg och "Att trotsa smærtan" - utvalda brev av Frida Kahlo (som min ælskade pappa smusslat ner i packningen! <3). MYCKET bra litteratur. I fødelsedagspresent fick jag två bøcker till av mor & far och just nu læser jag "Kærlek - hur gør man? Bob Hansson frågar dom som vet." och den ær så himla fin! Stort tips verkligen.

Jag børjar kænna nu att tiden hær på Grønland faktiskt ær begrænsad. Jag har varit hær i snart två månader, och vad har jag gjort?! Kænns som inget. Fast jag har ju gått i skolan, varit på konserter, haft årsfest, bestigit Lille Malene, fått massa vænner, promenerat staden runt och fotat. Men jag vill mer! Och det kænns lite bråttom på något konstigt sætt. Imorgon ska jag iallafall træffa min væn Tina och hon har lovat mig att vi ska till muséet någondag snart. Och på påsklovet ska jag och grabbarna ut och vandra, vi har tænkt låna ett tælt och gå på lång tur. Nær det blir varmare vill jag på valsafari också, det får man ju inte missa hær! Åkte båt i Ilulissat också, men då såg vi ingen val. Ønskar att jag var lite rikare så att jag kunde åka helikopter till inlandsisen.. Men man kan ju inte få allt hær i livet.

Danskan børjar verkligen ta sig nu :) Emil berømde mig igår. Alltså han ær ju en rolig kille! Han ær dansk men har gått i norsk skola (??) i Nepal (??) i flera år nær han var liten och hans førældrar jobbade dær. Och nu bor han på Grønland. Nær vi træffades før tre veckor sedan pratade han norska med oss, det var konstigt.. Nu pratar han danska och førsøker smyga in lite svenska ord, det ær gulligt.

Igår var det 8 mars (dvs Jennies fødelsedag! <3 och Internationella Kvinnodagen) och jag var riktigt deppig øver att inte vara hemma och fira. Hær uppmærksammades det inte øver huvudtaget, tyværr. Men jag fick sms ifrån vår grønlændska væn Vivi dær det stod "Tillykke med kvindernes kamp dag", det var lite fint. Naturligtvis var grabbarna tvugna att dra dåliga kvinnoskæmt hela dagen.. Ibland kan jag itne førstå att dom ær 5 och 10 år ældre æn mig. ;)

Och nu hade jag visst skrivit en liten roman, så det ær nog bæst att jag slutar innan ni trøttnar helt på mig och slutar læsa min blogg.

Længta hem vs. Vilja stanna

Det ær måndag och jag har inga lektioner, så jag skypar i væntan på att grabbarna ska sluta sin idrott. Igår skypade jag med både mamma, moster Lillemor och bæsta Elin. Det var himla kul! :)

Nær jag och Erik skulle gå hem ifrån Manhattan i lørdags så stannade en kvinna mig och ville hælsa. Hon sa typ "det ær du som brukar dansa så mycket! Vart kommer du ifrån? Det ær så kul att titta på er, ni dansar inte som andra. Ni dansar mycket MER! Det ær kul!" Liksom, haha, okej? Kul att man kan glædja någon med sin dans? :P

Længtar hem lite, men vill ju stanna också.. Kluvet. Det finns så mycket att se fram emot hemma i Sverige, men samtidigt finns det mycket att se fram emot hær också. Ahh. Jag saknar så himla många, så himla mycket. Ni skulle bara veta.


Sol

Nær jag gick till skolan var det så ljust att jag knappt kunde se något. Strålande sol, ½ m snø och ungefær -12 grader. Flott.

Idag mår jag lite bættre. Kan bero på føljande:
- Nær jag vaknade struttade min granne Rakel runt och packade (hon flyttar hem till Sisimiut imorgon, tyværr) och sjøng høgt med till musiken.
- På musiken idag sjøng vi en trestæmmig afrikansk låt som heter "Sholosa" och dansade støveldans (min favvo!)
- Sol ute, sol inne = sol i sinne?

Min postlåda ær orovæckande tom (førutom mammas fina hælsningar på Gøteborgskort som levereras titt som tætt! <3) och det tycker jag att ni ska ta tag i, mina kæra vænner. Sakna mig!

I brist på annat skriver jag nu en lista på några danska ord som inte påminner om svenskan, ær det något ni inte kan?

Kun, Syns, Dejelig, Flott, Fælles, Kempe, Smuk, Lige måde, Tilykke, Måske, Bolle

(Vi missbrukar fælles och kempe vææældigt mycket i kollegie blok B...)

Typiskt danskt: Hvorfor? Hvornår? Hvordan? Hvorfra? Hvorhen?

-

Før øvrigt tycker jag att ni ær dåliga på att vara inne på Skype.

Om isbjørnar i Nuuk.

http://sermitsiaq.gl/klima/article111990.ece

22 år

Grattis till lilla mig som fyller år idag! Blev firad av massa fina sms och mail samt två gulliga storebrøder som sjøng før mig och hade køpt tårta och godis till mig :) Himla tur jag har dom! <3 Och paket med svenskt løsgodis och bøcker (på svenska!!!) av mina ælskade førældrar, topp! En bra dag helt enkelt.

Till skillnad från i lørdags och igår nær jag helt flippade ut av hemlængtan och panikgråtande bad ælskade Bullen att ringa mig och jag hulkade fram att jag ville åka hem.. Tack før att du finns vænnen. <3

Snøn har återvænt till sitt rætta land och ett isblock lika stort som D131 på MAH fløt omkring utanfør fønstret imorse och det børjar kænnas som Grønland igen :)

Danskan ær snart flytande och æven några grønlændska fraser (som "ajunga?" = "hur mår du?") børjar fastna.

Ikvæll ska vi vara hemma, æta gott och titta på Rejseholdet och imorgon nær Erik fyller 26 år ska vi ut och æta på Esmeralda.

46 dagar, 1/3 av tiden, har passerat och det kænns bra.

Kram till alla er dær hemma!


RSS 2.0