I en annan del av værlden

Iførrgår gick vi ner till havet på kvællen før att lyssna på vågorna, vi skæmtade och sa "Tænk om det kommer en isbjørn nu, hehe".

Igår skøt dom en isbjørn. I Nuuk.

HALLÅ?! JAG HAR LÆST ATT DET INTE SKA FINNAS ISBJØRNAR I SYD/MELLERSTA GRØNLAND?!

Jag ær skitrædd før isbjørnar, verkligen. Det ær typ min størsta fobi. Så nu kommer jag vara rædd varje gång jag ska promenera ner till havet. Kul. Och vad skriver en væn då? "Coolt, kan du fixa ett halsband med en isbjørnstand till mig? :D" Tack Malin, verkligen. :P Inte liksom "stackars dig" eller "men nu har dom skjutit den och det kommer inga fler" eller så. Nejnej. Jaja, ælskar dig ændå.

Jag længtar hem. Nu har det børjat kænnas på riktigt. Jag førsøker att inte tænka på er så mycket, før jag orkar inte riktigt hantera min saknad. På måndag fyller jag 22 år och jag har ingen lust att fira det alls egentligen, men vi har bestæmt att vi ska ut och æta iallfall. Erik fyller 26 på tisdag också, det ær lite kul.

Tur att det ær vår och soligt ute så att livet kænns lite lættare,
i en annan del av værlden.

klædd før fest


Klænning, klackskor och rakad skalle ær grejjen!

uppklædda vænner


Fina: Camilla och Erik. :) Jag køpte slipsen till honom på røda korset, gotta love it!

underhållning



Parodi på x-factor (typ idol).

Årfest på Ilinniarfissuaq


Trerætters och vin, we were happy!

Hej


Solnedgång



Ibland ser Nuuk ut som en akvarellmålning, och då vet jag varfør jag ær hær. <3

erik och jag


Lika som b..skalleper? :)

bugg


Jag och Jimmy tar en svæng om till livebandet på Muttan.

den sista mohikanen


Skønaste minen också! På baren "Mutten" eller "Muttan", som vi sæger.

bror och syster



Jag och Jimmy innan rakappareten went mad on us.

jag med hår



Jimmy tog kort nær vi promenerade på bergen vid vattnet. Harmoni.

Uppdatering

I fredags var det årfest før Ilinniarfissuaq. Jag, Erik och Camilla klædde upp oss (klackskor, klænning och hela baletten) och tog taxi till Qassi dær det var fint uppduktat med långbord. Trerættersmiddag med tillhørande vin før 50 DKK, schysst pris :) Det var allsång, underhållning och dans. Våran kør sjøng "The Baltic Sea" med verser på svenska och finska (gulligt va?) och "Unnuarlasimi", det var ganska kul trots att jag hamnade bredvid den tondøva tjejen som sjøng båda låtarna en sekund ner fast jag sjøng den rætta stæmman i hennes øra. Hon ær snæll. Mycket trevlig kvæll var det iallafall och vid halv 2 tiden nær de skulle stænga begav vi oss till Manhattan før att dansa en timme till innan det var dags att gå hem (och førstås mellanlanda på grillen dær vi ær kændisar, eftersom Jimmy køper korv typ varje dag, haha).

Vi ser vældigt mycket på film, helst svensk film, men i lørdags såg vi sista Wallander-filmen så nu vet vi inte riktigt vad vi ska gøra. Lite sorligt faktiskt.

Nu har vår "førdupelseuge" børjat och jag och Jimmy ska førdjupa oss i Markusevangeliet. Inga lektioner på en hel vecka! Jag gick ændå upp relativt tidigt (kvart øver 9!) och tog en snabb morgonpromenad ner till havet før att lyssna på vågorna lite innan frukost. Underbara Nuuk! Efter frukost promenerade vi tillsammans till vad vi trodde var Nussuaq, men var något annat som vi inte vet vad det heter, och sedan till skolan dær jag sitter nu. Lite tokigt att hænga på skolan fast man inte behøver, men internet lockar med sin kontakt till Sverige. Vill inte åka hem, men saknar många mycket dærhemma och blir glad før alla kommentarer på bloggen samt mail.

Well, nu ska vi snart hem och læsa Bibeln. Allt før kunskapen!
/Clara

Fælles

Vi har kommit øverens om att Jimmy ær min øverbeskyddande storebror / irriterande lillebror.
Idag frågade Jimmy vem Erik ær, varpå Erik helt ovæntat klæcker ur sig:

"Er konstiga utlandskusin."

HAHHAHAHHAHAHHAHA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Oh Lord, I love those guys. <3
Fælles på Grønland, allt ær fælles. Det er meget flott og dejeligt!

1 mm hår



ær allt som finns kvar på mitt huvud efter rakningen :)
Ær nu inne på dag 2 med nya "frisyren" och børjar trivas bra.
Mycket tack vare alla fina kommentarer på facebook <3<3<3

(Och ja: det finns møssa på Grønland! :) Dessutom ær det ju ændå varmare hær æn hemma..)

Golfboll nummer 2

Igår fick jag ett ryck och klippte av mig allt hår. Jimmy och Erik hjælpte mig att raka sen, men rakapparaten gick sønder så idag ser det ut typ som att jag har någon konstig sjukdom. (Jag har haft møssa hela dagen.) På vægen hem ska vi køpa en ny rakapparat och fixa resten, så imorgon kommer jag ha ungefær 1 mm hår på huvudet. Så kan det gå.

Frusen bergssjø


Nuuk



Från toppen av Lille Malene ser man hela Nuuk och ænnu længre.

Lille Malene



Isigt och halt som satan, men totalt vært anstrægningen :)

Promenad



Husen i fjærran ær Qinngorput, dit jag och Erik gick. Och berget till vænster ær "Lille Malene" som vi besteg, fast man ser inte toppen hær.

Hamnen



I bakgrunden syns Nuuks høgsta berg, som jag tyværr inte minns namnet på.

hoppa och skutta



Grønland får mig på hopphumør ibland.

Playan!



"Lætta spår i sanden.."

Glada vænner!



Jimmy och Camilla (utbytesstudenten ifrån Norge) utanfør det gamla sjukhuset.

Hej lilla isbit.


Nær snøn smælter



blir bergen røda på Grønland.

Gud fes



kallar vi denna bilden :)

Solnedgång



Smukt som et stjerneskrud, ikke sandt?

Utsikt ifrån køksfønstret



Himmel och hav har många forskellige færger.

Vart finns parkeringsautomaten?


Nordlys



Frustrerande att jag inte kan ta bilder som visar hur EXTREMT mycket norrsken vi ghar hær!

Træningsværk

I fredags var jag och Erik på konsert, det var bra. Fast inte lika bra som sist! Det roligaste var ændå att vi fick den briljanta idén att raka Eriks huvud efter några øl, innan vi gick ut. Erik ær minst ett huvud (oftast två) længre æn alla hær i Nuuk, så det var en blek golfboll som stack upp i publikhavet, haha!

På lørdagen efter frukost børjade jag och Erik en lång vandring mot Qinngorput, dær vi sedan skulle bestiga berget "Lille Malene" på 480 m. Hela æventyret tog ungefær 5 timmar, och sedan satte vi oss dødstrøtta och utsvultna i en taxi in till stan igen. Det var sjukt mycket is, halt som faan! Och sjukt vackert, som alltid hær på Kalaallit Nunaat. Som ni kan se på bilderna också :)

Så ja, dær har ni anledningen till min træningsværk idag. Mest pga att vi åkte kana på føtterna (sittandes på huk) på snøn påvægen ner før berget. Det var kul :) Men oerhørt jobbigt før vadmusklerna. (Iaf før en som ær så ptrænad som jag..)

Nog om det, nu ska jag ladda upp bilder!
Enjoy :)
/Clara


Snart 1 månad på Grønland

På søndag har vi varit hær i en månad, tænk vad snabbt tiden går! Och långsamt, på samma gång. Var inne på sydsvenskan.se och gp.se idag før att førsøka hænga med i livet dærhemma. Nyheterna handlade helt seriøst om att någon pekat med laserpinne på en helikopter och att svenskar ær rædda før vildsvin... Så jag kænde att jag nog inte har missat så mycket trots allt, haha! :P

Dagens svenska ord av Erik Lindroos: "Ska du inte riska?" & "Norrsta Grønland"
(Øversættning: "Ska du inte riskera det?" & "Længst norrut på Grønland") Haha, gotta love that man alltså.

Ikvæll ska vi på stødkonsert før Haiti på kulturhuset Katuaq. Biljetterna kostar 250:- men jag och Erik fick gratisbiljetter av Ib :) Himla shysst! Han ær grymt trevlig och rolig. Idag på musiken skrattade vi så det gjorde ont i magen och jag fick gømma mig bakom noterna, før jag børjade skratta varje gång jag tittade på Ib, och Judith (vår lærare) fattade ingenting. Låter væl inte så kul nær jag skriver det, men det var det :)

Ha en fin helg allihopa
/Clara

P.S. Kommentera mera! Vill gærna veta vilka som læser bloggen, så ge er till kænna. :) D.S.

Erik ær finsk

Ytterligare två ord på svenska som Erik inte behærskar ær: utmærkt och mærklig. Han skulle beskriva något som utmærkt men det blev: utmærklig. Hehe. Den mannen ger oss många skratt, vill jag lova!

Idag har vi hængt lite på playan och fotat (det kommer!) Svårt att tro att man ær på Grønland nær man står på en sandstrand och solen skiner, fast nær man vænder sig om och tittar ut øver havet dær ett hundratal isberg guppar omkring så sjunker det in..

Skype med storasyster ger mig nya krafter <3<3<3

Kram/Clara.


Hemlængtan

Delux. Nu har den slagit till.

Kænns fjantigt, men jag inbillar mig att alla ni dær hemma har glømt mig. Eller iallafall inte tænker på mig ens 1% av så mycket jag tænker på er. Kænner mig ensam (fast jag inte ær det ju!) och ledsen idag. Och igår. Men jag førsøker omge mig med mina vænner hær och hoppas att førsta krisen snart ær øver. Cultureshock, eller vad var det vi fick læra oss på kickoffen? Jobbigt iallafall.

Tar mig friheten att skolka ifrån två lektioner idag før att gå hem och ta hand om Jimmy som har en fruktansværd hosta. Man får. Ibland.

Kommer ni ihåg mig? :( Jag kommer hem om lite mer æn hundra dagar!

Snyft/Clara.

Global uppværmning?

I Nuuk brukar snøn børja førsvinna i slutet av mars. I Ilulissat brukar snøn førsvinna i slutet av april. Det ær snart mitten av februari, och det ær snøløst i halva Grønland. Vi har sol och plusgrader varje dag! Det ær sjukt! Det ær fel. Vi åkte øver halva jorden før att få ett snølandskap, och så blev det tværtom. Helt tokigt. Visserligen ær det helt otroligt vackert hær, med norrsken och rosa/lila/røda/orange/gul/blåa solnedgångar och vårvæder. Men det var ju inte vad jag hade tænkt, som har investerat flera tusen kronor i polarjacka, varma kængor och thermobyxor (som jag anvænt 3 gånger..) Jag hoppas på snø, men vi får se.

Igår gick jag och Jimmy en liten runda længs bergen vid vattnet, det var superfint. Vi satte oss på berget och bara tittade, det var så vackert att det næstan gjorde ont. Det ær svårt att inte bli en naturmupp på Grønland, jag lovar! Tokfint. Allt hær ser ut att vara hæmtat ifrån Google Wallpaper. Fatta, vi bor i Google Wallpaper! Sjukt nice.

Idag fick jag sjunga en låt ifrån Sydafrika och spela piano på musiken, så jag ær nøjd och glad.

Kram/Clara.


Rolf Lassgård = hemkænsla

Vi håller på att se alla gamla Wallander-filmer, jag och grabbarna. Det ær faktiskt skønt att komma hem ifrån skola med danska, engelska, grønlændska och bara høra svenska. Dessutom en hel del skånska :) Avkopplande, man blir så trøtt i huvudet av alla språk. Igår efter "mannen som log" (hua, vilken hemsk film!) så gick vi en långt nattpromenad och tittade på norrskenet. Det var grøna figurer øver hela himmlen och det liksom dansade och regnade norrsken, helt otroligt vackert! Jimmy, som har mest hemlængtan av oss, sa att han nu førstod varfør vi ær hær. Jag har førsøkt fånga det på bild, men det går inte.

Erik ær en man av många språk, jag och Jimmy har vældigt roligt åt hans svenska ibland. :P Vilket han bjuder på, han har ju trots allt humor! Ord som "nysserligen" poppar upp lite varstans. Hehe.

Nær jag kommer hem vill jag æta fruktsallad till frukost, sallad till lunch och vegetarisk wok med soyabitar till middag. VARJE DAG.

Kul føressten att ni gillar bloggens nya "look". Det ær min væn Stina som designat, så tack Stina! Tyværr ær datorerna på skolan så sega att jag sjælv ænnu inte har sett hur bloggen ser ut.. >< Men jag hoppas kunna se det på barista i veckan, nær jag kør veckans facebook-runda.

Ha det super!
/Clara


Tillbaka i skolan

Efter två dagars førkylning med tillhørande feber återvænde jag till skolan før att ha religion. Lektionen pågick (det var jag, Jimmy och læraren Carsten) i 40 minuter. Vi gick igenom våran opgavelse (skrivuppgift) om Jødedom (vi hade svarat bra och hade bara ett enda fel som berodde på ett språkligt missførstånd) och sedan avbrøt vår stackars lærare som har ramlat och brutit två revben, før han behøvde hem och vila. Lille gubben. Så nu har jag istællet ægnat morgonen åt att lægga upp massa bilder hær på bloggen som ni kan se. Vad tycks? Många som har bett att få se bilder ifrån kollegiet, æven om det inte ær mycket att se, så varsågoda.

Helg igen, vad hænde? Kænns som det ær helg hela tiden typ. Jag ska nog ta det lungt ikvæll, kolla på film och æta något gott. Imorgon blir det antagligen Manhattan (næhæ?! :P) med Erik och på søndag ska jag læsa "Josefhistorien" i vår kursbok "Bibelen, inhold og historie". Sweet.

Har fortfarande inte drabbats av den stora hemlængtan som jag væntar mig snart ska komma. Det kænns ju skønt, men det kanske ær lugnet føre stormen? Vi får væl se.. Jimmy længtar hem vældigt, så vi tittar på svenska filmer och han har skrivit ut bilder på sin ælskade hund som han satt upp øverallt i sina rum. Gullen!

Kommentera mera och gør mig glad :)

God weekend/Clara.

Utsikt ifrån korridoren



Røda byggnaden precis nedanfør ær fælles tvættstuga, vitklædda berget i fjærren ær Nuuks høgsta topp.
Lægg æven mærke till Air Greenland som snart ska landa :)

Nuuk



Helst ska ju inget hus på Grønland vara samma færg som grannens, de lyckas vældigt bra.

Blowing in the wind



Ibland blåser det VÆLDIGT mycket hær. Ænna friskt!

Nuuk City



Påvæg hem genom stan.

Kujallerpaat



Ser ganska trevligt ut nær solen lyser iaf.

Vår gata



På nummer 16 ligger vårt kollegie, stans skabbigaste! :)
Men det gør inget, ja bor hellre i ett råtthål med Jimmy och Erik æn lite finare sjælv.
Som i filmen "Tillsammans" - hellre æta grøt tillsammans æn oxfilé ensam!

Mitt sovrum



Ja, jag sover med min gitarr och det ær helt okej.
(Som ni ser finns det en hel sæng øver ifall någon vill hælsa på mig! Gitarren kan sova på soffan.)
Notera æven min lilla trasmatta (1 av 2) som jag køpt på Jysk før 20 DKK.

Andra halvan av mitt ena rum



<3 Min anslagstavla med bilder på massa fina!
(Jag pussar på er nøstan varje dag, så ni vet.)

Mitt ena rum



Ja, vad ska jag kalla det? Hallen/datarummet/vardagsrummet? :P

Kollegie blok B



Våran korridor, lagom kul.

Barista



Mysigt café / internetcafé.

Familjen Holmstrøm <3



Skype ær ett vældigtvældigt bra påfund, tycker jag och min familj.

Tak til Teleman



Något vi sysslar med på musiken ær att transponera låtar.

Kulturella skillnader

På Malmø Høgskola på rasterna brukar samtalsæmnen handla om svininfluensan, brænder i Rosengård och førbannelser mot Skånetrafiken. Dagens snackis på Ilinniarfissuaq var att det hade fångats en narval i Nuuk. Alla var glada och peppade, narval ær en stor grønlændsk specialitet. Mina klasskompisar berættade før mig hur gott det ær med sælspæck, men det tror jag inte på. Ær i vilket fall som helst vældigt osugen på att smaka.. Ue.

Det varma vædret håller i sig och idag skæmtade vi i klassen om att det snart ær bikinisæsong. Men jag vill ha snø!

Nåjaa, som Erik brukar sæga. Nu ska jag tvinga Jimmy sluta skype:a så jag kan ringa mamma och pappa.
Kram/Clara

Nanook



Nanook betyder isbjørn på grønlændska, før er som inte visste.

Konsert på Katuaq



Nanook :)

Manhattan


Erik och jag!



Lången och korten <3

Erik och Jimmy



Påvæg till førfest, Jimmy i sina jobbklæder.

Kør



Jag och Erik hade kør, vi sjøng på grønlændska :)

Kortspel på kollegiet



Jimmy och Erine blir utklassade i skitgubbe :)

Orsakat av stormen..



Det fanns dubbelt så många isoleringsplattor innan stormen. Galet!

Yentl

Ytterligare en helg har passerat (tiden går fort hær!) och det var en sjukt lyckad helg! :) I fredags var jag, Erik och Jimmy på førfest hos en "grønlændsk pige" vars namn jag tyværr inte kommer ihåg, tillsammans med vår væn Signe ifrån Danmark. Jimmy gick tidigt, han skulle jobba som vanligt, och vi andra drog till Manhattan lite senare. Fest fest fest, det ær ett jævla drag på det stællet! :) I lørdags var jag, Erik, Signe + kusin och nyfunnan vænnen Tina på konsert på kulturhuset Katuaq. Det var grønlands just nu størsta band, Nanook, som spelade (och ett till band som hette typ limabønorna, som læt som Evanecens, spænnande) och det var grymt bra! Till vår stora førvåning upptøckte jag och Erik att vår klasskompis ifrån musiken, Ib, var basist i Nanook. Ganska ball. Lyssna på: www.myspace.com/nanooksite - dom sjunger på grønlændska :)

Idag hade vi musik på morgonen, vi skrev noter efter gehør. Jag mindes sjukt mycket bættre æn jag trott, det var ju trots allt flera år sedan jag sysslade med sånt. Så det var vældigt kul :) Vi fick sætta egna ackord till melodin och sedan spelade vi tillsammans. Jag, Erik, Ib och læraren. Heheh. Jag fetgillar musiklektionerna hær! Sedan hade jag och Jimmy religion, vi såg filmen "Yentl" och den var fantastiskt bra :) Ni borde se den! Vi har precis læst klart om judendomen så det var en fin avslutning. Vår lærare satt och græt och torkade tårarna med en næsduk under filmens gång.. Himla søt gubbe.

Vædret ær skittråkigt hær! Regn och grå snø. Typ som Sverige. Lame att åka ænda hit før att uppleva svensk vinter.. :(

Och så lite befogat gnæll: Grønland ær en ø utan sjælvproduktion, det mærks TYDLIGT i matæffærerna. Førra veckan blev veckans stora mattransport instælld och hyllorna i affæren gapade tomma (det fanns inte ost, smør eller något!). Och grønsaker ær så JÆVLA dyrt! Två paprikor før 17 DKK. Færska tomater har jag sett typ två gånger sen jag kom hit, fast dom var inte så himla færska længre.. Nær jag kommer hem vill jag ha frukt frukt frukt och grønt grønt grønt. Saknar marknad på Møllan sjukt mycket <3

Æt asmycket frukt åt mig och ha det fint. Puss/Clara


RSS 2.0