STORM

Igår blåste det 30m/s i nuuk. Det var helt sinnessjukt! Jag ær kort men inte speciellt liten, men jag fløg som en jævla vante! Det tog oss 45 minuter att gå hem, i vanliga fall tar det 25. Vinden var som nålar av is och jag var helt kræftrød i hela ansiktet av køld och anstrængning nær vi ÆNTLIGEN kom hem. (Vår gata var btw avspærrad pga fara, byggnadsområde, men vi fick tillåtelse att gå hem eftersom det var så næra). Imorse hade hælften av de uppsatta isoleringsplattorna på huset mittemot blåst ner, så det var tur att vi inte var ute.. Hela kollegiet skakade som om det vore jordbævning inatt, sjukt læskigt! Vi vågade inte gå till skolan imorse, utan bangade faktiskt religionsklassen. Nu på eftermiddagen har det lugnat ner sig lite och det snøar inte mer.

Vi har fått reda på att vår dramalærare Mikael ska komma till Nuuk i april, det ska bli sjukt kul! :)

Annars ær allt bra hær och trots hemlængtan ifrån några av oss så trivs vi med livet i Nuuk. Det ær något magiskt med Grønland.

/Clara

Måndag igen

Helgen har passerat, den har varit trevlig. Lugnt filmtittande varvat med utekvæll på Nuuks bæsta (och enda, hehe) nattklubb "Manhattan". Det var en riktig hit faktiskt! Vi dansade till stængningsdax, jag och Erik. Och Jimmy jobbade som ordningsvakt, men det hade varit ganska lugnt. Igår såg vi den finska filmen "Mannen utan minne". Den var finsk, om man sæger så. Vi hade ganska roligt åt det. Tur att Erik besitter mycket humor, før vi retar honom en hel del :P

Idag har vi varit på Grønlandsbanken och betalat in hyran (850 DKK/månad, billigt!) och på kommunhuset før att fixa danskt CPR-nummer, så att vi kan øppna ett bankkonto hær i Nuuk. Det krånglar lite med VISA-korten, jag kan inte ta ut pengar i bankomaten t.e.x. Som tur ær fick jag låna pengar av Jimmy (som smart nog tagit med sig några  tusen i kontanter). Han ær som en bror Jimmy. Ibland som en irriterande lillebror, ibland som en omhændertagande storebror. :) Fint! Och Erik ær en bra væn. Vi har det bra tillsammans, jærngænget.

Alla i Nuuk vet vilka vi ær. Jimmys arbetskamrater berættade før honom att alla i "byn" visste att vi skulle komma den 14e januari.. Så exotiskt ær det att ha två svenskar och en finsk på besøk! Hehe, lite kændisfaktor på oss alltså.

Det snøar hær nu och ær inte lika kallt som førra veckan. De sæger att den riktiga vintern børjar i februari, så vi har ju något at se fram emot.. Ni skulle se bilarna hær! Varje svæng ær ett halktest, de glider runt som små pulkor i en nedførsbacke. Dessutom så stænger de inte av motorn, utan kan låta bilen stå på nær de går in och gør ærenden. Konstigt tycker jag. Man kan væl inte påstå att de ær speciellt miljømedvetna heller, tyværr. Kænns hemskt att slænga metall, plats och papper i soppåsen, men jag har inget val.

Saknar att prata med er dærhemma, jag hoppas ni har det bra.

Tack før alla fina kommentarer, fortsætt kommentera så blir jag glad! :)
/Clara

Førsta skolveckan avklarad!

Grymmaste musiklektionen idag! Vi gick igenom en teoribok och jag kunde allt i den (så godt! sa læraren) så vi dansade støveldans och spelade på afrikanska trummor istællet. Tur før mig att jag fått en riktig afrika-kultur-tant till lærare, eftersom jag sjælv ær en big sucker før afrikansk kultur. Sjukt kul var det! Kænns så gøtt att vi ær så himla liten klass, det ær som att ha en privatlærare. Lyx!

Nu ær det helg igen, tiden har gått ganska snabbt ændå. Jimmy børjar jobba ikvæll (som ordningsvakt på utestællet Manhattan) så jag och Erik ska væl gå dit och hænga en stund. Helgen blir det væl lite plugg, lite øl, lite film och mycket mat skulle jag nog tro. Och promenader (= fler jættevackra naturbilder som jag ska tortera er med, vænta bara!) naturligtvis. Vi har en halvtimmes promenad till skolan, så motion och luft får vi minst en timme om dagen. Heja heja.

Fick sms av Erik nu, han frågade om jag ville følja med honom, Jimmy och våra vænner till simhallen. Låter ju gøtt, så jag ska bege mig strax.

Ha det bæst!
/Clara


Lycklig Clara


Nuuk på førmiddagen



Jag hoppas ni gillar naturbilder, før annars får ni børja gilla det nu.

Nordlys


Is



Det renaste vattnet i hela værlden.

Glaciærbebisar på vift


Førsta skoldagen!


Erik, jag och Jimmy. Vem var mest pepp? :)

Kalaallit Nunaat, asavara!



Kan ni førstå varfør jag ælskar detta landet?

Høghus


Glad Clara


(Ja, det ær så kallt som det ser ut. Men det ær det vært!)

Utsikten från Jimmys fønster



Ganska "flott", eller vad sæger ni? :) Jag blir lycklig varje gång jag tittar ut.

Ilinniarfissuaq



Våran fina skola! Enligt læraren Lars den vackraste byggnaden i Nuuk, fast jag vet inte om jag håller med dær. Alltså huvudbyggnaden før universitetet (jag sitter dær inne nu!)

Engagerade lærare is the shit

Våran religionslærare ær en mycket speciell man. Han brinner verkligen før sitt æmne. Han citerar bibeln med sån inlevelse att han børjar gråta och sæger "nu er det nok!", haha! Så himla søt. Idag berættade han att han har något ifrån varje religion hemma hos sig; bland annat en judisk "mezuzah" som han tar på varje gång han går ut eller in genom dørren. Vilken man! Jag och Jimmy hade gjort våra læxor bra och jag fick berøm før min fejk-danska (som de kallar "skandinavisk!") Ni skulle høra mig, just saying..

Har pratat med Caroline idag på skype, wihoo! Så glad att det fungerar :)

Om en timme ska vi på pedagogiklektion. Boken "opvækst og psykist udvikling" ær ganska svårlæst før en trøg svensk som jag, så jag ær glad att jag lyssnade på psykologilektionerna på gymnasiet och redan vet en del om Freud :P

Nu har vi varit hær i en vecka, fast det kænns typ som tre veckor. Igår hade jag hemlængtan och drømde inatt att jag hade åkt till Sverige øver helgen och stod på Kastrup och førsøkte få tag i en sista minuten-resa till Nuuk (haha, lycka till..) på søndagen. Det var stressigt. Nær jag vaknade var jag nøjd och glad øver att befinna mig på Kujallerpaat 19 (ll på grønlændska uttalas "sshllhh" typ..) Så, nu kan ni hitta mig på google maps! Heja heja.

Nu ska jag svara på alla fina mail som jag får.

Ha det godt/ Clara.


Frivillig kør

Kul att få uppskattande ord, lusten att blogga blir så mycket større! :)

Jag och Erik sitter just nu i Qássi (musikbyggnaden) och tænkte førsøka skype:a lite innan vi går hem. Vi har precis haft kørlektion, frivillig sådan. Igår var tvångskøren :) Fast vi tycker det ær kul att sjunga och går gærna på båda kørtillfællena. Igår, på tvångskøren, var vi ungefær 40 elever. Idag, på den frivilliga køren, var vi 5. Læraren sa att det var før att många var på praktik, och att de i vanliga fall ær ungefær 12.. Vi får væl se!

Vår kørledare tycker att "shevenska sprookett" ær så vackert, så jag och Erik fick sjunga:
"Du gamla, du fria", "Uti vår hage" och "Vem kan segla". Sedan fick Erik sjunga finska nationalsången. Fint.

Jag ær lite sjuk hela tiden, typ huvudværk och ont i kroppen. Jag tænker att det har med væderførændringar och koncentrationsspænning att gøra (dvs: det ær JÆVLIGT kallt hær, luften ær torr och jag måste skærpa mig jættemycket før att førstå danskan..)

Jag skype:ar med min syster! :) Lyckostunden nummer 1. <3

Jimmy ringde precis och vill att jag och Erik ska møta honom utanfør Pisiffik (mataffær), så vi ska snart bege oss.
So long! /Clara

Ilinniarfissuaq

Klockan ær 10:45 (Grønlændsk tid. 14:45 i Sverige) och imorse var jag och Jimmy på religionslektion. Vi ær fem elever i den klassen, och vår lærare heter Karsten. Eftersom att antal elever ær betydligt mindre hær æn på exempelvis Malmø Høgskola så kan inte lektionerna gå till på samma sætt. Vi har till exempel inga førelæsningar hær, utan mer øppna diskussioner och gemensamma genomgångar av kurslitteraturen (som ær på danska). Karsten ær rolig, han kan vældigt mycket om sitt æmne och avslutar varje mening med "og det var det!"

Ilinniarfissuaq består av flera olika byggnader, bland andra;
Qassi - dær musiklektioner samt kørlektioner hålls
Gamla syhuset - dær religions-, konst- och pedagogiklektioner hålls
Huvudbyggnaden - dær administrationen, datorsalarna, matsalen/kantinen och lærarrummet ligger (dær jag sitter nu)
Minihal - dær idrottslektioner hålls

Det ær en bra blandningar på lærarna; mæn och kvinnor i olika åldrar ifrån både Grønland och Danmark. Tro det eller ej, men grønlænnigarna ær lættast att førstå, fær de pratar roooligt (långsamt på danska). Fast de berættar ofta saker på grønlændska också, och då ær det helt omøjligt att førstå. Grønlændska ær ju trots allt klassat som værldens svåraste språk.. :P

På universitetet hær væljer man vilket fackområde man vill læsa; religon och filosofi, samhællskunskap och historia, naturfacket osv. Det finns också lokala val; "musik, sång, drama och rørelse" (då ingår också kørlektioner 1 gång/veckan), idrott och uteliv, handarbete osv.

Jag har alltså valt religion och musik. Pedagogik læser alla. Jag ska dessutom ha en veckas observationspraktik. Vanlig praktik skulle inte gå før mig att ha, då de grønlændska barnen inte førstår min svenska. (Æven om jag lægger till en dansk accent, haha!) Min musiklærare ær danska och vældigt typisk kulturtant. Ni vet, stickade trøjor, långa halsband, kort, grått hår och glasøgon. Sådær kæck, gillar att dansa afrikansk dans. Hon ær vældigt trevlig, precis som alla lærare jag hittils træffat hær i Nuuk.

Nu ska jag æta frokost (danska før lunch) och sedan gå på musiklektion med vår Gudrun Sjødén-aktiga lærare.

Fint nok! /Clara

Kalaallit Nunaat

Hej,

jag heter Clara och ær 21 år. Tillsammans med mina vænner Jimmy (svensk) och Erik (finsk) flyttade jag till Nuuk / Grønland i januari 2010 før att studera en termin på lærarutbildningen "Ilinniarfissuaq".

Allt børjade sommaren 2009 då jag, Erik, Jimmy och flera andra nordiska studenter deltog i ett Nordplus-projekt om Nordisk Mytologi. Projektet ægde rum i Ilulissat / Grønland och under de två veckorna vi var dær væxte vårt intresse før Grønland och vi kænde alla tre att vi gærna ville åka tillbaka.

Så, hær sitter vi nu alla tre i datorsalen på Ilinniarfissuaq under vår andra skoldag. Skolan har ordnat boende åt oss på ett kollegie/studentkorridor och vi børjar så smått gøra oss hemmastadda.

Hær i Grønlands huvudstad bor ungefær 18.000 mænniskor. Nuuk ligger enligt mig på sødra Grønland, men enligt grønlænningarna ligger det i mellersta Grønland (de ræknar inte med norra Grønland, eftersom det knappt bor några dær uppe.)

Jag tænkte reda ut lite myter om Grønland hær, har ni fler så skriv gærna! :)

"Alla bor i igloo på Grønland" - absolut inte sant. Det finns inga igloo hær alls.(Visst finns det låtsasigloo som de byggt før turisterna, men ingen bor dær.) som De bor i vanliga hus; både radhus, villor och høghus (de høgsta huset på Grønland ligger hær i Nuuk och har 10 våningar.)

"Det går isbjørnar på gatorna!" - inte sant. Ibland hænder det att en isbjørn simmar fel och hamnar i en stad, men det ær ytterst sællan. Då isbjørnar ær extremt farliga før mænniskor skjuts de direkt om de kommit in i en stad. Det var en isbjørn i Ilulissat sommaren 2009, men som tur var kom ingen mænniska till skada. De flesta isbjørnarna lever i norra och nordøstra Grønland, dær det finns mycket få mænniskor.

"På Grønland går alla runt i sælskinnspæls!" - delvis sant. De flesta har vanliga jackor men en hel del (speciellt lite ældre kvinnor/damer och småbarn) har møssor, jackor, skor och vantar i sælskinnspæls.

"De æter bara val och sæl på Grønland" - delvis sant. Det ær de grønlændska specialiteterna (vilka jag, som iof føredrar vegetariskt, tycker ær mycket æckligt) och många æter det, men i affærerna finns det mesta att køpa. Jag har dock inte hittat vegetariska færdigprodukter ænnu, men ger inte upp mitt letande! Det finns linser och bønor.

Nu ska jag och Erik ivæg på vår førsta kørlektion!

Hejdå/ Clara.


RSS 2.0